Műszempilla styling

Mit jelent a műszempilla styling és miért fontos, hogy a szakember ezt jól csinálja?

Fontos, hogy a szempilla illeszkedjen viselője személyiségéhez, stílusához, hiszen ez is az önkifejezéshez tartozik, akárcsak a hajunk, körmünk, sminkünk, öltözködésünk stb…

A legtöbben úgy érkeznek hozzám, hogy cicás szemet szeretnének vagy, ami a nagy kedvencem, hogy képet hoznak, mint a műkörmöshöz, hogy milyen műszempillát építsek nekik J.

Mindenki egyedi, minden szem más, minden természetes szempilla más, sőt a két szemünk sem egyforma. A műszempilla nagy segítségünk abban, hogy optikailag formáljuk a szemet és sok esetben kicsit „plasztikázzunk”. Ezt hívják műszempilla stylingnak.

Kezdjük az elején. Mindenki nézett már sminkelős videót vagy vett részt sminktanfolyamon és találkozott a különböző szemformák jelenségével. Ott is elmondták biztosan, hogy hogyan lehet csalni és tunningolni a szemeken, hogy még igézőbbé válljanak. Nincs ez másként a műszempilla esetében sem. Sőt! A pillák ívével, vastagságával, hosszával, színével, a D-k számával nagyon jól lehet igazítani a szemen.

Ívek tekintetében széles a paletta:

 • I
 • J
 • B
 • C
 • CC
 • D
 • D+ vagy DD
 • L
 • L+, LC, LD
 • M

 

Az ív a nevüket azért kapták az adott betűről, mert formájuk, ívelődésük leginkább arra hasonlít.

Vastagságukból is lehet válogatni, figyelembe kell venni a természetes szempillák adottságait és minőségét, valamint a kívánt D-k számát:

 • 0,20, 0,18, 0,15 méretű pillát én nem használok, mert nagyon vastagok, elnehezítik a saját szempillát és nem is szépek
 • 0,12 és 0,10 vastagságú műszempillával 1D-s szettet készíték, 0,10-es szempillából ritka esetben 2 D-t, ha a vendég saját pillái engedik
 • 0,08; 0,07 pillákat 2-4D-s szetteknél alkalmazom
 • 0,06; 0,05 – ös méretet általában a 2-8D-ig
 • 0,04 és 0,03 ezek a méretek, amelyek már annyira vékonykák, hogy szalonmunkában nem szokás használni

Hosszúságuknál ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint a vastagságnál.

Nem a méret a lényeg 😉 !

Sokan azt gondolják, hogy minél hosszabb a műszempillájuk, annál szebb lesz. Ez nem így van, bár tudom szubjektív. A saját szempilla 1,5 – szeresét ajánlott applikálni, ahhoz hogy ne terheljük agyon a kis pillaszálakat. Illetve szerintem egy közepes méretű szett is szép, szebb tud lenni, hiszen tömött, dús hatást tudunk vele elérni kevesebb D-s pillánál is.

Ahány D-s a szempillánk, annyi szálból áll össze a fanunk, azaz a tincs, ami applikálásra kerül egyetlen természetes pillaszálra.

1 – sok D-s műszempillát lehetséges applikálni, szalonkörülmények között általában 6D a max., de nyílván van egy-két elvetemült vendég ( jó értelemben J ). A tapasztalatom alapján legkedveltebbek a szalon munka során 2-4 D-s szettek.

Abban az esetben, ha valaki mondjuk 4D-s műszempilla szettet kér, nem köbe vésett szabály az, hogy minden egyes szempillára 4 db műszál legyen felragasztva. Vannak bébi pillák, amikre lehet, hogy csak egy picike vékony szál kerül fel, illetve pl. egy távol vagy közel ülő szemnél optikailag tudunk csalni a D-k számának változtatásával.

Színek tekintetében szinte már mondhatjuk, hogy a hupililától kezdve az ombrén át a szivárvány összes színében találunk műszempillákat. Aki bevállalós, próbáljon ki szineket a szettjében, mert nagyon szépen ki lehet vele emelni a szem színt.

Most jön a styling kiválasztásának legfontosabb pontja, a szemforma.

Vegyél elő egy tükröt és vizsgáld meg, ha szeretnéd, hogy a Te szemformád milyen.

Itt egy kis segítség hozzá:

Most hogy megfejtettük, milyen a szemformánk egy kis betekintést nyújtok abba, hogy igazából összetettebb a műszempillás feladata annál, mint amit sokan gondolnak. Nevezhetjük igazi művészetnek, hiszen alkotunk ;).

Azt hogy közel- vagy távol ülő a szemforma onnan a legegyszerűbb megállapítani, hogy megvizsgáljuk, hogy két szem közé beteszünk egy szem méretnyi távolságot.

Távol ülő szemeknél a középső részt hangsúlyozzuk ki a belső szemzug felé kicsit több D-t applikálunk, hogy sötétebb legyen és  a külső felé pedig a világosítás a cél, így közelítve egymáshoz a szemeket.

A közel ülő szemeknél ugyanez a felállás csak fordítva, hiszen picit távolítani szeretnénk optikailag a két szemet.

A lefelé ívelő szemeknél a külső szemzugot nem célszerű hangsúlyozni, hogy ne erősítsünk még inkább rá, a külső szemzugba pedig ívesebb műszempillák kerülnek, így emelve meg.

A kidülledő szemeknél nem használunk sem nagyon íves műszempillát és hosszút sem, a CC ív általában a jó választás.

Felfelé ívelő vagy ázsiai szemeknél szintén a közép kap hangsúlyt.

Legszerencsésebbek ebben a  tekintetben azok a hölgyek, akiknek mandula vágású szemük van, hiszen nekik bármi építhető.

Akiknek rejtett szemük van, nyílván az a cél, hogy kiemeljük, ilyenkor jöhetnek az L ívek vagy az M ív.

 

Na ugye mondtam, hogy művészet! 🙂