Viszket, duzzadt vagy piros a szemed az applikálás után?

Sajnos rossz hír, mert nagy valószínűséggel allergiás lettél. Bármikor jelentkezhet, akár az első alkalommal, de akár hosszú-hosszú pillával eltöltött évek után is. Általában az applikálás után 2-48 órában jelentkeznek a tünetek.

Mik a tünetei?

  • vörös szemgolyók és szemhéjak
  • viszketés és duzzanat, égő érzés
  • könnyezés és szemszárazság
  • hámlás
  • tüsszentés, fulladásos köhögés, fejfájás

Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni és az ő tanácsát kikérni.

 

Mire vagy allergiás?

Az esetek nagy többségében a ragasztóban lévő cianoakrilátra.  Ez az anyag a műszempilla ragasztók fő összetevője, ez biztosítja a megfelelő tapadást a természetes szálakhoz.

A cianoakrilát minden ragasztóban megtalálható, léteznek érzékeny vagy antiallergénnek mondott  ragasztók, kevesebb arányban, de tartalmazzák ezt az anyagot, sajnos hátrányuk, hogy nem annyira tartósak az ezekkel elkészített szettek.

A ragasztóknak van még egy összetevőjük, ami még jellemzően okozhat allergiát, ez a bennük található pigment. Szerencsére már megjelentek a piacon olyan termékek, amelyek színtelenek, tehát kimarat belőlük a festékanyag, viszont a tartósságuk ugyanolyan, mint a színezett társaiké és annak ellenére, hogy nem fekete színűek, nem kell attól tartani, hogy látszódni fog a pilla töveknél (ha megfelelően vannak felhelyezve).

A cianoakriláton és a pigmenten kívül a ragasztók tartalmaznak még stabilizátorokat, amelyek a gyorsabb száradást segítik, illetve polimetil metakrilátot, ami pedig a rugalmasságért felelős.  Bármelyik anyag kiválthat allergiás reakciót vagy keresztallergiát.

Nem  minden esetben vagy allergiás, ha bepirosodik a szemgolyód.

Előfordulhat, hogy az építés után piros a szemgolyód, akár 1-2 napig is.

Ezt okozhatja a nem megfelelően felhelyezett alátét, applikáció közben elmozdul az alátét(pl. beszélgetés közben), nem teljesen záródik a szemed és a ragasztógőz irritálja a szemed, ettől pirosodhat és eresedik. Ennek elkerülése érdekében minden esetben jelezd a pillásodnak, hogy kényelmetlennek érzed az alátétedet. A nem megfelelően felhelyezett szempilla is okozhat irritációt.

A nem megfelelően tisztított pilla és szemhéj is tud gyulladáshoz vezetni a különböző kórokozók elszaporodása miatt, ezért reggel és este is tisztítsd meg alaposan szempilla samponnal a pilláidat!