Egy kis okosság a saját szempilláinkról

A szempillák amennyire parányiak, annyira fontos szerepük van.

Az egészséges természetes pilla gyönyörű tud lenni, kiemeli, keretet ad a szemnek, de most inkább a védelmi funkcióját emelném ki.

A szempilla védi a szemünket a külső behatásoktól. Struktúrája megegyezik a haj-és szőrszálakéval, szőrszál, szőrtüsző és hajhagyma. Ugyanúgy van élettartama, mint a testet borító összes többi szőrnek, egyedüli különbség, hogy az élettartama sokkal rövidebb.

A szempillák teljes cserélődési ideje 60-120 nap, függ a genetikától, a hormonháztartástól, életmódtól, stressztől, külső behatásoktól, személyes higiéniától.

Sokan kérdezik tőlem, hogy hány szál műpillát teszek fel nekik. Erre mindig azt a választ kapják, hogy ahány egészséges szempillájuk van. Persze ebből következik a következő kérdés: Hány szál saját pillám van?

Szerintem ezen a kérdésem minden stylist mosolyog. Nem mondom, hogy korábban az 1 D-s szetteknél egyszer sem kezdtem el megszámolni, hogy hány szál műszempillát teszek fel, de kb. fél óra múlva már teljesen elvesztettem a fonalat.

Egy egészséges pillaállománynál ált. 3-5 sorban nőnek a kis szőrszálak, a felső szemhéjon kb. 150-200, az alsó szemhéjon kb. 50-100 szál nő szemenként.

3 növekedési fázisuk van:

  1. Anagén fázis (2-3 hét)
  • sejtosztódás és növekedési fázis
  • még baby pillák, 3 mm alattiak, ezeket a pillákat nem szoktuk terhelni a műpillával, megvárjuk a következő töltést, amikor már szép hosszúak lesznek
  1. Katagén fázis (3-4 hét)
  • átmeneti szakasz, a szempilla leválik a szőrtüszőről, már nem kap tápanyagot
  • még a szemhéjon vannak a pillák, viszont egy erősebb dörzsöléssel már kieshetnek
  1. Telogén fázis (6-8 hét)
  • nyugalmi fázis
  • a szőrtüsző elkezdi az új szempilla létrehozását, ami ahogy elkezd növekedni, kitaszítja a régit és minden kezdődik elölről